Klinika SIBO > Dieta > Dieta elementarna w SIBO

Dieta elementarna w SIBO

Dieta elementarna stanowi alternatywę dla konwencjonalnego leczenia SIBO za pomocą antybiotyków.
Dieta elementarna musi być prowadzona przez specjalistę – dietetyka klinicznego lub lekarza, ponieważ nie każdy pacjent może stosować ten model żywienia.
Bardzo ważny jest wywiad kliniczny, wyniki badań danego pacjenta.
Pomimo optymistycznych doniesień dieta nie ma potwierdzenia naukowego i w praktyce jej wyniki nie są tak optymistyczne.
* Nie prowadzimy sprzedaży mieszanek.

Czym jest dieta elementarna

Dieta elementarna jest kompletnym sposobem żywienia, który polega na piciu zbilansowanych koktajli, przygotowywanych na bazie gotowych mieszanek, w których znajdują się wszystkie potrzebne nam do życia składniki odżywcze w formie sproszkowanej.

Dieta elementarna, stosowana przez 2 tygodnie, z założenia ma na celu zagłodzenie bakterii, które są charakterystyczne dla SIBO.  Jest w postaci łatwo przyswajalnej i wstępnie strawionej. Zawiera białko (aminokwasy), węglowodany (glukoza czy maltodekstryna), tłuszcze, witaminy i minerały oraz elektrolity.

Ten model żywienia jest znany od lat, gdyż z powodzeniem jest stosowany w warunkach szpitalnych, głównie w chorobach jelit, najczęściej w fazie zaostrzenia choroby Crohna. Ma również swoje zastosowanie w przypadku wielu innych schorzeń np. zapaleniu trzustki, celiakii, popromiennym zapaleniu jelit, w zespole krótkiego jelita, a także eozonofilowego zapalenia, HIV, mukowiscydozy, po operacjach w rejonie jamy brzusznej oraz właśnie w SIBO.

Niestety dla pacjentów z SIBO leczenie nie jest refundowane, więc jego koszty są dość znaczne. Podsumowując jednak koszt leków i suplementacji, które są potrzebne pacjentom z SIBO, ta cena porównywalna.

Czy dieta elementarna naprawdę działa

Zastosowanie diety elementarnej w SIBO nie doczekało się do dzisiaj potwierdzenia w badaniach naukowych.

Z naszej praktyki gabinetowej wynika, że dieta nie jest skuteczna, przynajmniej ta z zastosowaniem preparatów dostępnych w Polsce.

Czasami jednak spotykamy się z przypadkami ekstremalnymi, gdzie pacjenci są bardzo niedożywieni, schorowani, nie mają siły samodzielnie się poruszać, a jedyną szansą na początkowe dostarczenie im zbilansowanego posiłku jest właśnie dieta płynna.

Niemniej są to przypadki skrajne, bardzo rzadkie.

W procesie opieki nad pacjentem z SIBO wdrażamy częściowo elementy diety stosując aminokwasy, białka roślinne, co rzeczywiście przynosi doskonałe efekty. Jest to jednak jeden z dodatkowych elementów normalnego żywienia.

Dieta elementarna SIBO

Dieta elementarna jest kompletnym sposobem żywienia, który polega na piciu zbilansowanych koktajli.

Plusy diety elementarnej wg dr Siebecker

(brak potwierdzenia w badaniach naukowych):

  • wysoka skuteczność
  • brak konieczności stosowania antybiotyków i leków ziołowych
  • zminimalizowanie ryzyka nawrotów
  • szybkie wchłanianie (zanim nakarmią się bakterie)
  • suplementacja nie jest konieczna
  • dieta działa na całe spektrum bakterii, które znajdują się w jelicie cienkim (antybiotyki działają czasem na jedno, a już nie na drugie i koniecznych jest czasem kilka różnych leków)
  • jest skuteczna zarówno w przypadku przerostu wodoru jak i metanu
  • pacjent szybko wraca do normalnego jedzenia i nie musi pozostawać na ścisłej diecie tygodniami czy nawet latami

Być może na rynku poza Polską istnieją preparaty, które gwarantują wyższą skuteczność diety. U nas dostępne są jedynie preparaty, które zawierają wiele substancji dotykowych, które niekoniecznie służą pacjentom. Wiele do życzenia pozostawiają również formy chemiczne witamin, które są w produktach.

Schemat zastosowania diety:

  1. 14 dni żywimy się jedynie preparatami oraz pijemy wodę
  2. 15-tego dnia wykonujemy test na SIBO
  3. Jeśli test jest nadal pozytywny, a zdarza się to niezwykle rzadko, to kontynuujemy dietę elementarną jeszcze przez 7 dni
  4. Jeśli jest negatywny, to przerywamy dietę i działamy prewencyjnie, czyli wdrażamy elementy, które mają zminimalizować ryzyko nawrotów

Ryzyko diety elementarnej

Zastosowanie diety grozi problemami z Clostridium difficile

 

Diety nie stosujemy przede wszystkim u:

  • diabetyków
  • pacjentów dializowanych

 

W trakcie trwania diety dopuszczalne jest spożywanie niektórych produktów.

Po jej zakończeniu konieczne jest wprowadzenie, pod nadzorem dietetyka, tygodniowej diety przejściowej, zanim pacjent wróci do normalnego, zdrowego systemu żywienia.