Badanie naukowe nad SIBO

Miło nam poinformować, że w naszej Klinice SIBO rozpoczynamy badanie naukowe nad SIBO.

Jeśli chcesz wziąć udział w badaniu lub interesuje cię jego przebieg oraz wyniki, to zapisz się do naszego Newslettera.
Na bieżąco będziemy wysyłać informacje na ten temat, gdy tylko badanie się zacznie.



Szacuje się, że SIBO (small intestinal bacterial overgrowth), czyli zespół przerostu bakteryjnego jelita
cienkiego dotyczka 2,5–22% osób. SIBO występuje aż u 50% pacjentów chorujących na celiakię, a także u podobnej
liczby pacjentów z marskością wątroby. Spośród pacjentów otyłych aż 17% również ma SIBO.

W jelicie cienkim przeważają bakterie:

  • Enterococcus
  • Lactobacillus
  • Bacteroidetes
  • Bifidobacterium
  • Clostridium
  • a także bakterie z rodziny Enterobacteriaceae.

Z problemem SIBO mamy do czynienia wówczas, gdy w jelicie cienkim pojawiają się nietypowe dla tego miejsca bakterie lub
występują w nadmiarze.

Pojawienie się bakterii w nietypowym dla nich miejscu może być skutkiem niewłaściwej ilości enzymów, kwasów
żółciowych, niewłaściwego pH żołądka, degradacji kosmków jelitowych, nieprawidłowości w budowie jelit, np.
niedomykalności zastawki Bauhina, nieszczelnej bariery jelitowej oraz zaburzeń w działaniu zastawki
krętniczo-kątniczej, znajdującej się między jelitem cienkim a grubym, zaburzeń wędrującego kompleksu
motorycznego (MMC – migrating motor complex) czy zaburzeń hormonalnych oraz zrostów.

Objawami SIBO mogą być:

  • wzdęcia
  • gazy
  • ból
  • biegunka lub zaparcia
  • dyskomfort w jamie brzusznej

jak również:

  • złe wchłanianie
  • utrata masy ciała
  • niedokrwistość
  • niedożywienie
  • tężyczka
  • trądzik różowaty
  • refluks
  • nietolerancje pokarmowe
  • stan zapalny śluzówki żołądka
  • problemy z psychiką
  • przewlekłe zmęczenie
  • niedobory min. witaminy B12, witaminy D, cynku, żelaza.

 

Aż około 70% objawów SIBO to również objawy IBS

 

SIBO a IBS

Wiemy, że Ilość i skład mikroflory jelit są kształtowane min. przez składniki spożywanej żywności.

Leczenie SIBO

Leczenie SIBO jest wieloetapowe i polega na
kompleksowym  podejściu do tego problemu i danego pacjenta. Obejmuje leczenie, różne w zależności od przerostu, ale i na
różnych etapach oraz dietoterapię, fizykoterapię, a także pracę nad stresem.

W pierwszym etapie działamy na zmniejszenie przerostu, a w kolejnych modulujemy mikrobiom w pożądanym kierunku oraz
działamy na przywrócenie prawidłowego funkcjonowania całego przewodu pokarmowego oraz uzupełniamy niedobory. Tutaj
niezbędnym elementem jest dieta, ale również suplementacja min. probiotyków.

Złotym standardem w podejściu dietetycznym jest dieta lowFODMAP.

Coraz więcej doniesień kieruje nas ku terapiom opartym na podawaniu probiotyków i prebiotyków, które mogą istotnie
zmniejszać częstość występowanie SIBO (nawet o 50%). Okazują się skuteczne w redukcji częstości występowania zaburzeń
czynnościowych przewodu pokarmowego, a także w łagodzeniu intensywności dolegliwości wynikających z tych zaburzeń,
których SIBO może być powikłaniem.

Wiemy więc, że probiotyki mogą zapobiegać SIBO i wspomagać jego leczenie.

Badanie naukowe nad SIBO

W bieżącym roku jako Klinika SIBO będziemy brali udział w badaniu
nad ustaleniem skuteczności połączenia interwencji dietetycznej z probiotykoterapią u osób z rozpoznanym SIBO.

Będziemy obserwować jak dieta i probiotykoterapia zmniejszają częstość występowania objawów żołądkowo-jelitowych u
pacjentów z SIBO w porównaniu z zastosowaniem samej diety.

Pracować będziemy z zastosowaniem poniższych szczepów:

  • L. lactis Rosell®-1058
  • L. casei Rosell®-215
  • L. helveticus Rosell®-52
  • B. bifidum Rosell®-71,

    które:

      • wykazują działanie immunomodulacyjne
      • hamują wzrost patogennych bakterii jelitowych
      • przywierają do nabłonka jelitowego i stanowią konkurencję w stosunku do bakterii patogennych

Szczepy te zostaną umieszczone w kapsułce dojelitowej DRcaps®

przez producenta probiotyków Sanprobi Sp. z o.o. Sp. k. w Szczecinie (produkt Sanprobi 4Enteric).

Dlaczego badanie będzie się odbywało w oparciu ten produkt?

Dowody naukowe

Szczepy Lactococcus lactis Rosell®-1058, Lactobacillus casei Rosell®-215, Bifidobacterium bifidum
Rosell®-71 oraz Lactobacillus helveticus Rosell®-52 zawarte w Sanprobi 4Enetric wykazują potencjał
ochronny oraz modulujący dla osi mózgowo-wątrobowej, wspierają funkcjonowanie bariery jelitowej, działają
przeciwzapalnie, hamują bakterie patogenne, wspierają działanie kwasów żółciowych oraz produkcję wolnych kwasów
tłuszczowych. Te aspekty działania są szczególnie cenne jeśli chodzi o SIBO, gdyż w tym schorzeniu odnotowujemy problemy
z przepływem żółci, stanami zapalnymi, upośledzeniem funkcjonowania bariery jelitowej czy niedoborem kwasu masłowego.

W badaniu Benes i wsp. wykazano, że szczepy Lactobacillus helveticus Rosell®-52 i Lactobacillus rhamnosus
Rosell®-1 mogą łagodzić objawy związane z zespołem jelita drażliwego. Poprawę konsystencji stolca zanotowano aż
u 84% pacjentów, Zmniejszenie wzdęć odnotowało u 62% badanych.

Lactobacillus helvticus Rosell®-52 i Lactobacillus rhamnosus Rosell®-11 poprawiają samopoczucie
pacjentów z nietolerancją laktozy, zmniejszając częstość defekacji oraz bóle brzucha.

Szczepy te również wykorzystuje się w celu zwiększenia skuteczności eradykacji Helicobacter pylori, zmniejszenia reakcji
niepożądanych w trakcie kuracji antybiotykowej, a także wspierająco u pacjentów z otyłością jako wsparcie w redukcji
masy ciała oraz u pacjentów poddawanych transplantacji wątroby czy w celu wzmocnienia odporności.

 

Newsletter

Badanie niebawem się rozpocznie i będzie trwało do końca 2022 r.

Jeśli chcesz być na bieżąco z postępem naszych prac i otrzymywać informacje o badaniu jako pierwszy, to zachęcam do zapisania się do newslettera oraz śledzenia naszych mediów społecznościowych.