lowFODMAP
Dieta low FODMAP jest złotym standardem w terapii Zespołu Jelita Drażliwego (IBS), ale również z powodzeniem stosuje się ją w przypadku SIBO. Sama w sobie nie stanowi leczenia, ale jest istotnym elementem terapii w przypadku SIBO.
Warunkami niezbędnymi do wprowadzenia diety lowFODMAP u pacjenta są:
• zdiagnozowanie IBS lub SIBO czy IMO
• ocena dietetyczna
• gotowość pacjenta do podjęcia interwencji
U pacjentów z zaburzeniami odżywiania czy niedożywionych nie powinno się wprowadzać restrykcyjnych diet, jednakże często dobrze zbilansowana dieta low FODMAP jest dla nich bardziej odżywcza niż dotychczasowa.
Dieta low FODMAP
Dieta low FODMAP nie jest to model żywieniowy pierwotnie opracowany z myślą o pacjentach cierpiących na SIBO, a dedykowana jest osobom zmagającym się z IBS.
Niemniej jednak, jako że większość tych dolegliwości jest taka sama, a schorzenia współwystępują ze sobą, ten model żywieniowy bardzo dobrze się sprawdza.
W praktyce udało się wypracować pewne schematy, które nie mają oficjalnego potwierdzenia i niejako dostosować tę dietę do pacjentów z SIBO czy IMO.
Węglowodany a dieta low FODMAP
FODMAP to skrót oznaczający grupę węglowodanów, dla których charakterystyczne jest to, że:
- są krótkołańcuchowe, czyli mają mały rozmiar
- słabo wchłaniają się lub wcale się nie wchłaniają w jelicie cienkim i grubym
- są łatwo fermentowane przez bakterie jelitowe
Istnieje kilka grup cukrów sklasyfikowanych jako high FODMAP:
- Fruktoza
- Oligosacharydy (FOS i GOS),
- Disacharydy
- Monosacharydy
- Poliole (sorbitol i mannitol),

Dieta o niskiej zawartości FODMAP powinna być opracowana dla każdego pacjenta indywidualnie, pod nadzorem wyspecjalizowanego dietetyka
Jak działa mechanizm FODMAP
W prawidłowo funkcjonującym jelicie cienkim zachodzi trawienie węglowodanów, min. glukozy, fruktozy, galaktozy, białek oraz tłuszczów. Nie jest zatem dziwne, że schorzenie jakim jest SIBO czy IMO, generuje spore, choć najczęściej przejściowe, problemy z tolerancją FODMAP.
Żeby lepiej zrozumieć problem z trawieniem FODMAP w przebiegu SIBO czy IMO warto wspomnieć, że w jelicie cienkim działają takie enzymy jak laktaza, maltaza, sacharaza oraz amino- i dipeptydazy, substratami do powstania produktów końcowych trawienia są laktoza, sacharoza, maltoza, peptydy i dipeptydy, a produktami końcowymi fruktoza, glukoza, galaktoza oraz aminokwasy.
Wiemy zatem, że w momencie, gdy jelito cienkie nie funkcjonuje prawidłowo, możemy mieć problemy z trawieniem i przyswajaniem węglowodanów (FODMAP) oraz białek (peptydy, aminokwasy).
Po spożyciu FODMAP jelita przyciągają wodę, powodując rozszerzenie jelit i zmiany ich ruchliwości (perystaltyki).
FODMAP są słabo wchłaniane w jelicie cienkim, więc po dotarciu do jelita grubego bakterie wykorzystują FODMAP jako źródło energii, aby przetrwać. Bakterie szybko fermentują FODMAP i w rezultacie wytwarzają gaz.
Działania te powodują rozszerzenie zawartości jelit, rozciągając ścianę jelita.
Ponieważ osoby z IBS czy SIBO mają bardzo wrażliwe jelita, „rozciąganie” ściany jelit powoduje nadmierne odczuwanie bólu i dyskomfortu
Etapy diety low FODMAP
Dieta łów FODMAP powinna być prowadzona pod nadzorem specjalisty, który zna ten model dietetyczny i ma praktykę w jego zastosowaniu.
Jest to jedyny model naukowy i prawidłowo stosowany przynosi znaczące efekty, co pozwala nam szybko ocenić skuteczność leczenia oraz w przypadku braku skuteczności wskazać na konieczność dalszej diagnostyki.
Dieta lowFODMAP składa się z kilku etapów:
- lowFODMAP – spożywamy tylko produkty/ilości z najniższą zawartością FODMAP, czas trwania 2-6 tygodni
Pierwsza część diety jest tą najbardziej restrykcyjną.Pacjenci spożywają produkty o najniższej zawartości FODMAP oraz alternatywne produkty w stosunku do tych z ich dużą zawartością. Dobrze poprowadzona pod względem składu i czasu trwania, nie powinna generować niedoborów.
Oczekiwanym efektem diety jest poprawa symptomów, która pozwoli na przejście do fazy drugiej, czili reintrodukcji. Poprawa objawów następuje najczęściej po 2-4 tygodniach stosowania diety
- faza reintrodukcji – faza prowokacji, wprowadzanie produktów z wyższą zawartością FODMAP, wg odpowiedniego schematu, czas trwania 6-8 tygodni
- personalizacji – ustalenie indywidualnej tolerancji FODMAP, stosowana długoterminowo
Dieta o niskiej zawartości FODMAP powinna być opracowana dla każdego pacjenta indywidualnie, pod nadzorem wyspecjalizowanego dietetyka, po przeprowadzeniu szczegółowego wywiadu oraz sprawdzeniu wyników badań.
Nieumiejętne komponowanie posiłków może skutkować tym, że żywienie będzie niedoborowe, a dieta nie przyniesie oczekiwanych rezultatów.
Specjalista opowie nie tylko o tym co należy wykluczyć z diety, ale jego zadaniem jest również wytłumaczenie pacjentowi:
- zasad techniki jedzenia i komponowania talerza
- wskazanie produktów przeciwzapalnych, wspierających gojenie stanu zapalnego żołądka i jelit
- wskazanie produktów wspomagających trawienie
Tutaj raz jeszcze warto podkreślić, że najlepszą opcją dla pacjenta jest współpraca z doświadczonym dietetykiem, gdyż dosłowne przenoszenie treści tabel czy nawet aplikacji nie jest wystarczające. Są to materiały bardzo uproszczone, skierowane do pacjenta, a nie specjalisty, które dotyczą rynku produktów australijskich, gdyż tam powstała dieta.
Konieczne jest dostosowanie diety pod potrzeby pacjenta z SIBO, ale również przeniesienie jej na grunt produktów rodzimych. Poza tym stosowanie wyłącznie produktów dozwolonych, podczas gdy możemy kierować się również ilościami i tak kontrolować fermentację, jest zbyt restrykcyjnym i niepotrzebnym podejściem do diety.
Plan dietetyczny może być bardzo urozmaicony i atrakcyjny, co często dla niektórych pacjentów, którzy ograniczyli sobie wcześniej wiele produktów szukając przyczyny swoich dolegliwości, stanowi przeważnie rozszerzenie dotychczasowej diety.
Bardzo ważne jest zrozumienie przez pacjenta jak działa fizjologia, by mógł sobie pomóc i wiedział co się z nim dzieje.
Praca z dietetykiem zatem nie sprowadza się wyłącznie do sporządzenia jadłospisu czy wskazówek żywieniowych.

W naszej klinice możecie Państwo skorzystać z konsultacji z dietetykiem klinicznym – Hanną Szpunar-Radkowską, która jako pierwsza osoba w Polsce uzyskała certyfikat Monash University w zakresie diety low FODMAP.
Certyfikację można sprawdzić tutaj
Hanna przygotowała również gotowe jadłospisy, które można od ręki zakupić w sklepie Kliniki.