Badanie naukowe nad SIBO

Miło nam poinformować, że w naszej Klinice SIBO rozpoczynamy badanie naukowe nad SIBO.

Szacuje się, że SIBO (small intestinal bacterial overgrowth), czyli zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego dotyczka 2,5–22% osób. SIBO występuje aż u 50% pacjentów chorujących na celiakię, a także u podobnej liczby pacjentów z marskością wątroby. Spośród pacjentów otyłych aż 17% również ma SIBO.

W jelicie cienkim przeważają bakterie:

  • Enterococcus
  • Lactobacillus
  • Bacternidetes
  • Bifidobacterium
  • Clostridium
  • a także bakterie z rodziny Enterobacteriaceae.

Z problemem SIBO mamy do czynienia wówczas, gdy w jelicie cienkim pojawiają się nietypowe dla tego miejsca bakterie lub występują w nadmiarze.

Pojawienie się bakterii w nietypowym dla nich miejscu może być skutkiem niewłaściwej ilości enzymów, kwasów żółciowych, niewłaściwego pH żołądka, degradacji kosmków jelitowych, nieprawidłowości w budowie jelit, np. niedomykalności zastawki Bauhina, nieszczelnej bariery jelitowej oraz zaburzeń w działaniu zastawki krętniczo-kątniczej, znajdującej się między jelitem cienkim a grubym, zaburzeń wędrującego kompleksu motorycznego (MMC – migrating motor complex) czy zaburzeń hormonalnych oraz zrostów.

Objawami SIBO mogą być:

  • wzdęcia
  • gazy
  • ból
  • biegunka lub zaparcia
  • dyskomfort w jamie brzusznej

jak również:

  • złe wchłanianie
  • utrata masy ciała
  • niedokrwistość
  • niedożywienie
  • tężyczka
  • trądzik różowaty
  • refluks
  • nietolerancje pokarmowe
  • stan zapalny śluzówki żołądka
  • problemy z psychiką
  • przewlekłe zmęczenie
  • niedobory min. witaminy B12, witaminy D, cynku, żelaza.

 

Aż około 70% objawów SIBO to również objawy IBS

 

SIBO a IBS

Wiemy, że Ilość i skład mikroflory jelit są kształtowane min. przez składniki spożywanej żywności.

Leczenie SIBO

Leczenie SIBO jest wieloetapowe i polega na kompleksowym  podejściu do tego problemu i danego pacjenta. Obejmuje leczenie, różne w zależności od przerostu, ale i na różnych etapach oraz dietoterapię, fizykoterapię, a także pracę nad stresem.

W pierwszym etapie działamy na zmniejszenie przerostu, a w kolejnych modulujemy mikrobiom w pożądanym kierunku oraz działamy na przywrócenie prawidłowego funkcjonowania całego przewodu pokarmowego oraz uzupełniamy niedobory. Tutaj niezbędnym elementem jest dieta, ale również suplementacja min. probiotyków.

Złotym standardem w podejściu dietetycznym jest dieta lowFODMAP.

Coraz więcej doniesień kieruje nas ku terapiom opartym na podawaniu probiotyków i prebiotyków, które mogą istotnie zmniejszać częstość występowanie SIBO (nawet o 50%). Okazują się skuteczne w redukcji częstości występowania zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego, a także w łagodzeniu intensywności dolegliwości wynikających z tych zaburzeń, których SIBO może być powikłaniem.

Wiemy więc, że probiotyki mogą zapobiegać SIBO i wspomagać jego leczenie.

Badanie naukowe nad SIBO

W bieżącym roku jako Klinika SIBO będziemy brali udział w badaniu nad ustaleniem skuteczności połączenia interwencji dietetycznej z probiotykoterapią u osób z rozpoznanym SIBO.

Będziemy obserwować jak dieta i probiotykoterapia zmniejszają częstość występowania objawów żołądkowo-jelitowych u pacjentów z SIBO w porównaniu z zastosowaniem samej diety.

Pracować będziemy z zastosowaniem poniższych szczepów:

  • L. lactis Rosell®-1058
  • L. casei Rosell®-215
  • L. helveticus Rosell®-52
  • B. bifidum Rosell®-71,

    które:

      • wykazują działanie immunomodulacyjne
      • hamują wzrost patogennych bakterii jelitowych
      • przywierają do nabłonka jelitowego i stanowią konkurencję w stosunku do bakterii patogennych

Szczepy te zostaną umieszczone w kapsułce dojelitowej DRcaps®

przez producenta probiotyków Sanprobi Sp. z o.o. Sp. k. w Szczecinie (produkt Sanprobi 4Enteric).

Dlaczego badanie będzie się odbywało w oparciu ten produkt?

Dowody naukowe

Szczepy Lactococcus lactis Rosell®-1058, Lactobacillus casei Rosell®-215, Bifidobacterium bifidum Rosell®-71 oraz Lactobacillus helveticus Rosell®-52 zawarte w Sanprobi 4Enetric wykazują potencjał ochronny oraz modulujący dla osi mózgowo-wątrobowej, wspierają funkcjonowanie bariery jelitowej, działają przeciwzapalnie, hamują bakterie patogenne, wspierają działanie kwasów żółciowych oraz produkcję wolnych kwasów tłuszczowych. Te aspekty działania są szczególnie cenne jeśli chodzi o SIBO, gdyż w tym schorzeniu odnotowujemy problemy z przepływem żółci, stanami zapalnymi, upośledzeniem funkcjonowania bariery jelitowej czy niedoborem kwasu masłowego.

W badaniu Benes i wsp. wykazano, że szczepy Lactobacillus helveticus Rosell®-52 i Lactobacillus rhamnosus Rosell®-1 mogą łagodzić objawy związane z zespołem jelita drażliwego. Poprawę konsystencji stolca zanotowano aż u 84% pacjentów, Zmniejszenie wzdęć odnotowało u 62% badanych.

Lactobacillus helvticus Rosell®-52 i Lactobacillus rhamnosus Rosell®-11 poprawiają samopoczucie pacjentów z nietolerancją laktozy, zmniejszając częstość defekacji oraz bóle brzucha.

Szczepy te również wykorzystuje się w celu zwiększenia skuteczności eradykacji Helicobacter pylori, zmniejszenia reakcji niepożądanych w trakcie kuracji antybiotykowej, a także wspierająco u pacjentów z otyłością jako wsparcie w redukcji masy ciała oraz u pacjentów poddawanych transplantacji wątroby czy w celu wzmocnienia odporności.

 

Newsletter

Badanie niebawem się rozpocznie i będzie trwało do końca 2022 r.

Jeśli chcesz być na bieżąco z postępem naszych prac i otrzymywać informacje o badaniu jako pierwszy, to zachęcam do zapisania się do newslettera oraz śledzenia naszych mediów społecznościowych.